Tag-uri HTML5

Despre HTML5

Despre HTML5Noi taguri pentru HTML5

Pentru o referinta rapida, iata o ciorna HTML5. Daca esti familiar cu HTML, o multime de tag-uri arata foarte familiare.

Cu toate acestea, sunt cateva tag-uri pe care vreau sa le scot in evidenta, fiindca vor fi critice pentru succesul unui website HTML5:

  • <article> specifica un camp independent de continut. Continutul unui tag <article> ar trebui sa fie independent. Un post de pe blog sau un nou articol ar trebui impachetat intr-un tag <article> de exemplu.
  • <section> specifica o subsectiune a unui camp de continut, cum ar fi <article>. Daca un post de pe blog este impartit in cateva sectiuni de subheadere, fiecare sectiune ar putea fi impachetata cu un tag <section>. La fel cum cartile au capitole, campurile de continut au sectiuni.
  • <header> ar putea servi in doua scopuri, pentru a specifica header-ul unei pagini sau pentru a indica sectiunea de header a unui camp de continut independent. Tagurile <header> ar putea continne navigatii, bradning si titlul unui document.
  • <hgroup> este folosit pentru impachetarea unui sectiuni de headings. Un exemplu bun ar putea fi un articol atat cu un headline, cat si un subheadline deasupra :

<hgroup>
<h1> Headline Principal </h1>
<h2> Linia de tag a articolului sau un subheading </h2>
</hgroup>

  • <footer> este la fel ca si tag-ul <header>. Ar putea specifica <footer> unui intreg document sau footerului unui <article>. Acesta ar putea contine lucruri, ca navigatia footer-ului sau metadate despre un articol, cum ar fi autorul si data.
  • <nav> este folosit pentru a inchide navigarea site-ului. Acesta poate fi folosit oriunde, la navigarea site-ului principal, link-uri catre articolul anterior sau urmator, sau paginare.
  • <aside> este pentru continutul legat de elementul parinte din care face parte, dar nu face parte strict din documentul principal. In alte cuvinte, ar putea fi folosit pentru sidebar-ul unui website sau ar putea fi folosit intr-un <article> pentru a evidentia anumite lucruri.
  • <video> este pentru continutul video. Scopul sau este de a furniza o metoda de a afisa videoclipuri compatibila pe toate browserele.

 

 

admin

"Vrei sa ajungi sus? Ridica-te, încearca, reîncearca, urca, cazi apoi ... ridica-te!"

Articole recomandate

1 comentariu

  1. Se pare ca HTML 5 avanseaza tot mai mult.

Comentariile sunt închise.