Google este pentru mine numărul unu în dezvoltare software din lume. Toate programele şi serviciile sunt geniale.
Fiecare dintre noi foloseşte motorul de căutare Google, dar nu stă să se gândească la faptul că Google îţi răspunde la interogarea făcută în doar 0,26 secunde de obicei. Practic, interogarea ta trimite date către serverele Google care caută în miliarde de pagini apoi serverul trimite rezultatele către calculatorul tău. Totul, în mai puţin de o secundă.
Pentru noi pare simplu, însă ei folosesc câteva hectare de servere pentru a fi totul aşa de simplu. Sunt (sute de)mii de programe şi aplicaţii de la Google, unele gratuite (altele cu plată) şi multe dintre ele m-au ajutat şi încă mă ajută.
Iată câteva dintre programele şi serviciile pe care le folosesc:
# Google Adwords
Este un serviciu destinat webmasterilor care doresc să fie primii pe Google pe unele cuvinte cheie. Este o formă sponsorizată binenţeles. Eu îl consider foarte util pentru că poţi să-ţi optimizezi costurile cum doreşti şi ai o conversie destul de bună (3%-5%). Astfel, din 100 de click-uri, compania mea a primit 3 clienţi. Având în vedere serviciile pe care le ofer şi faptul că nişa mea este destul de licitată, plătesc între 0,40 şi 0,50 eurocenţi pe click.
Practic, am plătit 40 de euro pentru a aduce 3 clienţi, care învestesc cumulat, minim 250 euro în serviciile mele. Totodată, câştigul este de lungă durată, pentru că unii clienţi revin.
Din punct de vedere SEO am observat că Google Adwords oferă un impuls organic în SERP pe unele cuvinte cheie care sunt conexe afacerii tale. Astfel că am crescut pe cuvântul cheie „SEO” de pe locul 37 până pe 16 în doar câteva ore după începerea campaniei prin Google Adwords. Dacă nu ştiaţi, Penguinul face modificări în clasamentele Google din 2 în 2 ore.
# Mobile Voice Search
Cum pe telefon îţi vine greu câteodată să scrii, Google aduce pe piaţă aplicaţia Voice Search care îţi face interogarea pe Google prin cuvinte rostite. Binenţeles, aplicaţia este în limba engleză (momentan). Mai jos aveţi un tutorial video despre aplicaţia asta. Vă invit să-l urmăriţi, este de-a dreptul cool.
# iGoogle
iGoogle este un serviciu prin care vă puteţi crea un homepage personalizat chiar pe pagina de căutare Google. iGoogle este un punt de informare personalizat în funcţie de necesităţiile tale unde poţi adăuga diverse elemente care te va ţine la curent cu starea vremii, clipuri de pe Youtube şi alte. Pentru mine, iGoogle este foarte util.
# Gmail
Serviciul de email de la Google numit Gmail îl folosesc de aproximativ 5 ani. Am primit până acum 21.498 emailuri pe el. Asta înseamnă că am folosit 17% din capacitatea de 10 GB pusă la dispoziţie. Oricum, durează foarte mult până ocupi tot spaţiul, şi am înţeles că odată ce ajungi la 10 GB ţi se alocă automat 1 GB în plus de spaţiu de stocare.
# Google Documents
Este un serviciu gratuit de care m-am îndrăgostit la prima vedere. Ai 5 GB spaţiu de stocare şi poţi să imporţi şi să exporţi fişiere de orice tip. Cel mai mult îl îndrăgesc pentru faptul că poţi edita online (da, direct pe Google Documents) orice fişier doreşti, şi binenţeles, să-l converteşti în orice tip de fişier doreşti.
Ca să transformi un fişier din .pdf în .doc(x) cei de la Adobe percep o taxa (de câteva zeci de dolari pe an dacă nu mă înşel). Google Documents îţi pune la dispoziţie acest lucru gratuit.
# Google +
Pentru mine Google+ este un altfel de reţea socială. Stau aproape la fel de mult ca pe Facebook. Are după părerea mea la fel de multe funcţii, unele chiar care nu le are Facebook-ul şi pe deasupra, îmi place că poţi iniţia un Hangout (o altă aplicaţie super tare).
# Google Web Accelerator
Software-ul te ajută să navighezi mai rapid pe Internet. Atunci când o pagină este vizitată pentru a doua oară, Google utilizează diverse tehnici de salvare pentru a asigura o încărcare cât mai rapidă.
# Youtube
Achiziţionat de Google la sfârşitul anului 2006, Youtube este locul unde se uploadează 1-2 milioane de clipuri zilnic şi se adună câteva 2 miliarde de vizionări zilnic. Pentru mine e locul perfect să postez clipuri relaţionate cu afacerea mea pentru a aduna clienţi, pentru a-mi face branding, pentru a anunţa lumea de serviciile mele şi cum funcţionează acestea.
Tot pe Youtube poţi achiziţiona şi publicitate de tip display, streaming şi „in video” care are o rată de conversie de 6%, mai bună chiar decât Adwords-ul.
# Google Maps
Îţi arată cum să ajungi din punctul A în punctul B sau poţi să-l foloseşti pentru a vedea diverse oraşe din lume. Orice alegi, Google Maps este o aplicaţie excelentă. Poţi vizualiza traseul în modul de lucru „satellite”, „map” sau combinaţia dintre cele două.
Pe mine mă ajută zilnic. Tot acolo am adăugat şi afacerea mea, pentru că sunt sute / mii de căutari zilnic care se fac pe nişa mea, şi astfel acest lucru mă ajută să fiu găsit mai uşor.
# Google Webmaster
Dacă vrei ca Google să ştie de tine şi săte indexe mai bine, trebuie să foloseşti acest tool gratuit. Ai acolo o gamă largă de instrumente care te va ajuta cu siguranţă să descoperi ce e bine şi ce nu e bine la site-ul tău.
Eu am ajutat crawlerii şi roboţii trimişi de Google să-mi indexe paginiile corect. Din punct de vedere SEO m-a ajutat extrem de mult.
Care sunt preferatele tale?
si eu folosesc cateva, printre care si gmail( cel mai frecvent) si google webmater tools.
sunt utile aplicatiile lor, dar de multe nu stim
Mai nou chrome iti da posibilitatea sa scrii de mana,la cautari pe google atunci cand navighezi de pe telefonul mobil.
Sunt foarte utile şi se dezvoltă în continuare. Folosesc Căutarea, GMail, Youtube, Webmaster Tools, Google +. Sunt curios cum va arăta peste 10 ani :>
Foarte utile serviciile lor 😉
iGoogle e foarte util, păcat că de la anul îl vor scoate 🙁