Dacă vrei să-ţi vinzi blogul, primul lucru pe care vei dori să-l cunoşti este valoarea lui. Tastează în Google ceva de genul „care este valoarea site-ului meu?” Ceea ce vei obține sunt defapt o mulțime de instrumente gratuite de evaluare a unui website. Dacă utilizați de exemplu „evaluatorul” www.mywebsiteworth.com și scrieţi „google.com” o să obţii o valoare de 1 miliard de dolari (care clar nu e valoarea reală). Pentru www.articole-sponsorizate.ro am obţinut valoarea de 2,078 dolari ceea din nou, nu reprezintă nici 2% din valoarea lui reală.
Acum ştim cu toţii că aceste instrumente nu sunt corecte. Deci, mai bine căutăm pe Google „care sunt factorii care determina valoarea unui site web?” Și când vom strânge toate informațiile o să obținem o listă lungă de lucruri diferite pentru evaluarea unui website. Lucruri cum ar fi vârsta domeniului, PageRank, clasamente Google, și așa mai departe.
Dar ce nu reuşesc să identifice aceşti „evaluatori de site-uri”, sunt câștigurile (reale) prezente şi viitoare ale site-ului.
Ceea ce trebuie să se înțeleagă este că valoarea unei afaceri este reprezentată de încasările pe care site-ul le aduce, şi o estimare reală a cât e posibil să evolueze. Practic, e nevoie şi de un forecast să zic aşa. Valoare este determinată de aceşti factori, de câţi bani va face în viitor și la ce nivel de potențial risc este predispus cumpărătorătorul.
Să luăm ca exemplu compania A și compania B. Fiecare companie are același venit și profitul net pentru aceeași ani. Totuși, după cum vom găsi, valoarea lor diferă complet.
Cum pot valorile să difere?
Compania A Compania B
Tip afacere: Publicitate Publicitate
Vânzările anuale de 200.000 dolari 200.000 dolari
Profit Anual de 100.000 dolari 100.000 dolari
Tendințe stagnarea este loc pentru creştere economică
Marje ridicate Nu Da
Clientii care revin Nu Da
Mărirea listei de clienți Nu Da
Trafic se bazează foarte mult Surse de trafic multiple
pe SEO
Surse de venit 1 sursă 3 surse
Uzabilitate bună Nu Da
Nivelul afacerii matură în continuă creștere
Staff instabil (pot pleca unii) stabil
Structură conturi dezordonată clară, uşor de folosit
Support vânzări Nu Da
Finaţată de proprietar Nu Da
Domeniul brănduibil Nu Da
Domeniu vechi Nu Da
Link-uri de calitate Nu Da
Direct de trafic Nu Da
Page Rank solid Nu Da
Trafic ridicat Nu Da
Ţintă comericială extinsă Nu Da
Conținutul de calitate Nu Da
Parteneriate existente Nu Da
Vânzările solide Nu Da
Yahoo și DMOZ Nu Da
Rang Alexa puternic Nu Da
Ușor transferabile Nu Da
Apariţii presă Nu Da
Program de afiliere Nu Da
Prețul final de vânzare: 100.000 dolari 400,0000 dolari
Cum diferă valoarea?
Piața are o opinie puternică asupra a ceea ce înseamnă un site de valoare. Cumpărători sunt în căutarea unui site cu randament bun al investițiilor și valoarea se bazează pe toţi factorii prezentaţi mai sus. De aceea evaluarea unui site nu se face la ghici şi nici de către un sistem automat. Evaluarea se face cu cap, prin calcularea tuturor factorilor şi estimarea unei valori cât mai aproape de real.
Din exemplul de mai sus ai putea crede că blog-ul îndeplineşte toate condiţiile, astfel că poţi să-ţi vinzi blogul pentru 400.000 dolari. Este doar un exemplu, pentru a observa diferenţa dintre compania A şi B la final.
Motivul pentru care compania B este considerată mult mai valorosă, este că din informațiile disponibile, pare că va veniturile site-ului continua să crească în fiecare an şi există un risc mai mic ca site-ul să eşueze. Astfel, există un risc mai mic pentru un potențial cumpărător, și cumpărătorii sunt dispuși să plătească mai mult pentru a dobândi site-ul.
Tabelul reprezintă o regulă pe care o puteţi aplica la orice site. Factorii enumerați reprezintă variabilele care ar trebui să fie luate în considerare în orice evaluare. Pot exista o serie de factori de subsol, însă când vorbim de afaceri mari, cel mai bine e să căutaţi un evaluator profesionist.
Cum putem să evaluăm
O regulă generală, pentru evaluare este ceva de genul ăsta:
venitul Net X multiplu cerut de tine = valoarea siteului
O defalcare a acestor doi factori.
Venitul net
Venitul net este reprezentat de profitul unei companii obţinut pe parcursul unui an. Acesta se calculează prin calcularea tuturor încasărilor minus costul afacerii (impozite, cheltuieli contabilitate, cheltuieli bancare, cheltuieli cu staff-ul, alte cheltuieli), iar rezultatul îl reprezintă venitul net.
O afacereweb nu are , în mod normal, cheltuielile obișnuite ale unei afaceri offline, cum ar fi chiria pentru spaţiu (birouri, showroom) şi așa mai departe, iar acest lucru se reflectă în contabilitate.
Un multiplicator
Un multiplicator simplu se va baza pe o rată preconizată de rentabilitate. Acest lucru este folosit pentru a calcula prețul de vânzare final și reflectă riscul pe care un cumpărător este dispus să-l accepte.
Luați în considerare aceste multiplicatori:
X 1 = randament de 100% (banii înapoi într-un an)
X 2 = 50% (banii înapoi în doi ani)
X 3 = 33% (banii înapoi în trei ani).
Începeţi şi voi să vedeţi că afaceriile pe Internet sunt o investiţie bună. Cu personal redus, cheltuielile mici și cu mai puţină bătaie de cap decât o afacere tradițională, ele pot oferi o valoare mai mare decât să îţi pui banii în bancă pentru o dobândă de 1%-5%.
Ceea ce nu se pune ca valoare la un site?
Dacă ai dezvoltat site-ul în SERP (că doar aşa poate să funcţioneze) şi ai băgat mulţi bani în optimizare, acest lucru nu se ia în calcul. Pentru că nu optimizarea aduce bani ci vânzările site-ului aduc bani, chiar dacă vânzările sunt aduse din SERP.
Astfel că, nu calculaţi banii pentru webdevelopment şi backlinking în evaluarea dvs. Pentru că un investitor caută o afacere care produce bani, nu una care e pe primele locuri pe Google dar nu produce bani.
Dar ce inseamna SERP?
Search Engine Rank Page – pe româneşte şi după traducerea mea, rankul paginii în motorul de căutare.
Citez „ai băgat mulţi bani în optimizare, acest lucru nu se ia în calcul” . Permite-mi sa te contrazic. Una e sa cumperi un blog fara optimizare pe care poti vinde un articol cu 5 euro si alta e sa cumperi un blog care sa-ti permita obtinerea unei pozitii in prima pagina cu un articol dupa un tag pretentios solicitat de beneficiar.
Eu vorbeam de bloguri care produc bani (prin advertising), care nu contează dacă eşti sau nu optimizat, ci cât produci. Dacă e optimizat dar nu produce bani, pe mine ca investitor nu mă interesează că ai băgat 1000 de euro în optimizare, dacă el nu-şi poate scoate banii.
Optimizarea se ia în calcul, la blogurile micuţe, care pot scoate din advertoriale, eventual şi bannere / afiliere ceva euro lunar.
Ştiu că te doare inima să nu iei în considerare optimizarea, pentru că necesită ” a lot of time” şi e şi costisitoare. Oricum, fie că ţinem cont de optimizare sau nu, atunci când evaluăm un blog, trebuie să ţinem cont de toate valorile prezentate. Pentru că fiecare contează, şi aduce un plus la blog, şi astfel nu se va mai vinde un blog cu 10 euro.
Foarte util articolul . Pacat ca in romania nu se pune pret prea mare pe blogguri.Oare ce ar insemna sa isi scoata zoso blogul la vanzare?
De curiozitate am cautat si eu valoarea blogului meu.
Cel mai bun pret este de 3 camile sau 8 718 de halbe de bere sau 986 de sticle de vodca.
Acum stau si ma intreb ce capacitate au sticlele de votca :))
(webarbiter.com)